Over bakkerij van Eijk

Janus en Louw bij de houtoven.

Familiebedrijf Bakkerij van Eijk sinds 1901

Bakkerij van Eijk is een echt familiebedrijf en een van de oudste nog bestaande bedrijven van Someren. Sinds de oprichting in 1901 zijn de broers Laurens en Denis van Eijk de vierde opeenvolgende generatie “van Eijken” die het bedrijf runnen. De winkel is ook nog altijd te vinden op de originele locatie. Op een doorgaande weg tussen de dorpskernen van Someren en Someren-Eind. Misschien niet de eerste plek waar je een dorpsbakker zou verwachten maar aan de andere kant wel een locatie waar parkeren zelden een probleem is en waar we zelf altijd de ruimte hebben gehad om uit te breiden.

Wat maakt ons bijzonder als bakkerij

Wat ons ook bijzonder maakt, is dat we nog aan huis-aan-huis bezorging doen. Ten opzichte van vroeger is het ondertussen flink veranderd. Waar we jaren geleden beschikte over maar liefst vier busjes, rijdt er tegenwoordig nog maar één de vaste route. Ook de frequentie ervan is niet meer hetzelfde. Louw van Eijk bezocht (toen nog op de transport-fiets) zijn klanten elke dag. Door kostenstijgingen is dat na verloop van tijd minder geworden en tegenwoordig worden al onze bezorgklanten nog één keer per week bezocht.

Van takkenbossen naar heteluchtovens

Van oudsher is ons bedrijf gespecialiseerd in het maken van brood. In het begin met een oven die met takkenbossen en briketten gestookt werd. Nu beschikken we over de meest geavanceerde gasgestookte heteluchtovens. En hoewel er natuurlijk nog steeds veel handwerk komt kijken bij het bakken van een brood, zijn de machines in onze bakkerij erop gericht om naast een constante hoge kwaliteit, ook te zorgen voor het gemak van de bakkers.

Assortiment van toen tot nu

In het begin van de bakkerij werd er alleen “Mik en (rogge)brood” gemaakt. Moeilijk voor te stellen wanneer je ziet wat het assortiment is van de huidige winkel. Van granola tot pizza en olijf-mozarella brood tot worstenbroodjes. Naast verschillende broodsoorten werd er op gegeven moment ook begonnen met het vervaardigen van vlaaien. In de loop der tijd is er veel veranderd maar vlaai is altijd de basis van ons banket-assortiment gebleven.